2021: Yeni Yılın Fabrika Ayarları
Pandemi sonrası dünyanın kendi fabrika ayarlarına dönmeye ihtiyacı olduğuna dair yaygın bir görüş bulunmaktadır. Pandemi, yaşamdaki stresin yoğunluğunu gözle görülür şekilde arttırdı.
İçinde bulunulan sürecin getirdiği yaşam biçimindeki değişiklikler sonucu da depresyon, aksiyete, ilişikler ve aile içi geçimsizlik gibi alanlarda artışlar görüldü. Bunun yanı sıra yardımlaşma ve iş birliği ise bir nebze rahatlama sağladı. Pandeminin olumsuz etkilerinden ise çoğu insan kaçamadı. Peki, bu dönemde yaşamınızı resetleyebilecek için bir ders var mıydı? Bir an için, toplu aşıların yapılması ile yaşamın yeniden normalleşeceği düşüncesini bir kenara bırakın. Kriz sürecinin bitmesiyle birlikte en kötü deneyimlerin de zamanla unutulması doğaldır.
Önemli olan soru, bu krizde değerli ve nadir olan ne idi? Şüphesiz ki, süreçten daha iyi bir yaşam ile çıkmaktı. Yani daha iyi bir içsel yaşam ile çıkmaktı. Çünkü pandemi en çok zihinsel, duygusal ve ruhsal alanları etkilemiştir. İçsel yaşamınızı daha iyi bir hale getirmek için kişisel olarak üstlenebileceğiniz resetleme yolları şunlardır:
Fabrika Ayarlarına Geri Dönüş
Reset 1: Merkezde Kalın
Stres seviyesi çok yükseldiğinde kontrolünüzü elinizden alır. Kontrolü ele aldığında ise zihinsel ve duygusal olarak dengeniz bozulur. Merkezinde kalabilen insanlar, bilinçli olarak sakin bir içsel denge halinde olabilenlerdir. Aslında bu, şimdi, şu an ve gelecekte her gün uygulayabileceğiniz bir beceridir. Kendinizi heyecanlı, dikkati dağılmış, huzursuz veya bunalımın eşiğinde hissettiğiniz her an, merkezinize dönmek için birkaç dakikanızı ayırın. Sessiz bir yer bulun, gözlerinizi kapatın, birkaç derin nefes alın ve dikkatinizi kalbinizin alanında göğsünüzün ortasına verin. Sakin ve merkezlenmiş hissedene kadar sessizce kalın ve normal nefes alın. Bu pratiğin anahtarı, tekrardır. Gün içerisinde, merkezde olmadığınızı veya merkezlenemediğinizi fark ettiğiniz her an bu pratiği tekrarlayarak, zihninizi doğal olarak ve kolay bir şekilde denge noktasına dönmeye alıştırırsınız.
Reset 2: Destek Olun ve Alın
Krizlerden daha az etkilenmek için, size olan desteğin çok olması önemlidir. Araştırmalar da göstermiştir ki, yaşamınıza kattığınız her bir destek, zor zamanlarınızdaki emniyet, güvenlik ve iyi oluş hislerinizi arttırmaktadır. Destekler aileden, arkadaşlardan, dini kuruluşlardan, hizmet örgütlerinden ve çeşitli online destek gruplarından ve topluluklarından gelebilir. İlişkinin temel formlarından biri karşılıklı destek almak ve vermektir. Burada destek olmak, sürekli mesajlar atmak, online olmak ya da dikkat dağıtıcı şeyler aramaktan farklıdır. Yalnız olmadığını hissettirmek ve yalnız olmadığınızı hissetmektir. Çevrenizde bir destek ağı yaratmak istiyorsanız, ilişiklerinizi güçlendirin ki bir şeylerin iyi gitmediği dönemlerde psikolojik ve duygusal bir desteğe sahip olabilesiniz.
Reset 3: İç Huzur ve Sessizliğe Değer Verin
Yavaşlamalar, yasaklamalar ve zorunlu izolasyon doğal olarak boğucudur. Bu süreçte pek çok insanda pasiflik ve işe yaramazlık hissi ortaya çıktı. Her ne kadar harekete geçme dürtüsü oluşsa da zihninizin sizi bir şekilde sizi frenlediğini farkına varmalısınız. Çünkü zihin sürekli çalışır. Modern yaşam da sinir sistemlerimizi aşırı hızda çalıştırıyor. Çoğu insan da bu tempoya bağımlı hale geldiğinden aşırı uyarımı normal zannediyor. Aşırı hızlanmış olan sinir sistemi için en iyi çözüm, gözlerinizi kapatıp, içe yönelip ve sakinleşip her gün oturmaya zaman ayırmaktır. Zihninizin iç sessizliğine ve sakinliğine değer vermeyi öğrenin. Bu hal dinlendirici bir farkındalık halidir. Ayıracağınız zamanı asla boşa giden bir zaman olarak düşünmeyin. Bu zaman tüm yaratıcılığınızın ve üretkenliğinizin ortaya çıkacağı noktaya doğru ilerlemenize yardımcı olur.
Reset 4: Manevi I.Q.’nuzu Yükseltin
Toplum olarak, pandemi gibi kitlesel bir olay deneyimlense de herkesin hikâyesi eşsizdir. Bir hikâyeyi eşsiz kılan ise yüksek değerlere sahip olmasıdır. Bunlar; sevgi, şefkat, empati, güzellik, gerçeklik, yaratıcılık, hizmet, fedakârlık ve kişisel gelişimdir. Bu yüksek değerleri yaşamınızın aktif bir parçası yapmadığınız sürece, hangi yolu seçerseniz seçin manevi potansiyelinizi kullanmıyorsunuz demektir. Kendinizi yüksek değerlere adayarak manevi I.Q.’nuzu yükseltebilirsiniz. Sadece dileyerek, hayal ederek maneviyatınızı yükseltemezsiniz. Günlük yaşamınız içinde manevi değerleri ifade edecek şekilde yaşayıp, beslerseniz yaşam daha anlamlı olacaktır. En iyi yol ise, manevi değerlere gerçek önceliği veren bilinçli bir yaşam sürmektir.
Reset 5: Teslimiyet
Teslimiyeti tanımlamak zordur ve hatta onu pozitif bir ışık altında tutmak daha da zordur. Modern yaşam, her zaman yap, geliştir, dâhil ol ve kariyerinde ilerle gibi şeyleri vurgular. Diğer bir ifade ile, her zaman tamamen meşgul olmak için sürekli baskı yapar. Fakat “Dünyada ol ama Dünyaya bağlanma” öğretisinin arkasındaki mesaj ile Budistlerin dini imalar içermeyen “Yapmama” öğretisi aynı yönü işaret etmektedir. Öğretilerin hepsindeki ortak nokta Teslimiyete bir gizem hali vermesidir. Bu, yüksek bilincin gizemidir, ayrıca uyanmak, aydınlanmak ve ışıkta yürümek olarak da adlandırılır.
Uyanmanın ne anlama geldiğini kavrayabilmek için egonuza ve izole edilmiş benliğinize güvenemezsiniz. Çünkü onlar sizi dünya ile tamamen ilişkilendiren, zevkin ve acının döngüleri olan zihinsel yapılardır. Teslimiyeti geliştirdiğinizde içinize yönelebilir ve dünya halindeki iniş ve çıkışlardan etkilenmediğiniz bir farkındalık haline doğru bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Güvensizlik duygusundan ve ego kişiliğinden uzaklaşırsınız. Bunun yerine, toplumun size asla öğretmediği bilinç ile varoluşun birleşmesine güvenirsiniz. Bu birliktelikteki yaşam basit ve mükemmeldir. Çünkü bitmeyen aktivitelerinize rağmen, tamamen bilinçli olma hali mutluluğu, korkudan kurtulmayı ve sonsuz olasılıklar alanına erişimi sağlar.
Umarız, bu fabrika ayarlarını dikkate alırsınız. Her bir reset bilinçli bir seçim, son reset ise kararlı bir içsel yolculuk gerektirir. Unutmayın, yaşamın her anında muazzam bir potansiyel bulunur. Hayatın amacı yaşamaktır.
Yazar: Deepak Chopra Çeviri: Canan Yıldıran Düzenleme: Birlikbilinci
TELİF HAKKI©2020 BİRLİKBİLİNCİ. TÜM HAKLARI SAKLIDIR. BU YAZIYI TÜMÜ OLMAK ŞARTIYLA, DEĞİŞTİRİLMEDEN, BEDAVA OLARAK, VE BU TELİF HAKKI UYARISI VE İNTERNET BAĞLANTISI (WWW.BİRLİKBİLİNCİ.COM/) İLE BİRLİKTE KOPYALAMAYA VE DAĞITMAYA İZİN VERİLMİŞTİR.