4 Bedenin Sağlığı İçin Günlük Uygulamalar
Birçok insan bedenin sağlığını düşündüğünde, sadece fiziksel bedenlerini dikkate alırlar. Canlı ve sağlıklı bir yaşam istiyorsanız, günlük uygulamalar ile ruhsal, zihinsel, duygusal ve fiziksel bedenlerinize de dikkat ettiğinizden emin olmalısınız. Nasıl yapacağınızı buradan öğrenebilirsiniz.
Çoğu insan sağlığı yalnızca fiziksel bedenle ilişkilendirir. Fiziksel beden önemli olsa da sağlığı sadece fiziksel bedeninizle ilişkilendirmemelisiniz. Mutluluğunuza katkıda bulunan diğer faktörleri belirlemede başarısız olursunuz.
Eski kültürlerin çoğu beden, zihin ve ruh arasında bir bağlantıya işaret eder. Her birinin bütünün bir parçasını oluşturduğunu kabul ediyor. Şimdi, bütünleştirici tıp ve psikoloji, sağlığın sadece fiziksel beden tarafından değil, ruhsal, zihinsel ve duygusal bedenlerden de etkilendiğini fark etmeye başlıyor. Sağlığınız, dört bedeninizin hepsine bağlıdır. Fiziksel bedeniniz duygularınızdan etkilenir. Düşünceleriniz nasıl hissettiğinizi yönlendirir. Enerji seviyeniz zihninizi ve düşüncelerinizi etkiler. Her bir bedenin detayları ve sağlıkları için izleyebileceğiniz uygulamaları daha ayrıntılı hale getirelim.
Ruhsal bedeniniz, enerji ile bağlantınızdır. Bazıları için bu, ruhanilikten çok dine bağlılık olabilir. Diğerleri için de bilimin bahsettiği kuantum enerjisi ile daha çok ilgisi olabilir. Enerjinizin kaynağını görmek için hangi yolu seçerseniz seçin mükemmeldir.
Enerji, ruhsal bedeninizden, kaynaktan veya evrenden doğru akar ve önce zihinsel bedeninize girer. Varlığınızın ruhsal yönüne tam olarak erişmek için, bu bağlantıyı açık tutan günlük uygulama(lar) yapmalısınız. Eğer bir tıkanma meydana gelirse, enerji ve bilgi ruhsal bedeninizden zihinsel, duygusal ve fiziksel bedenlerinize serbestçe akamaz. Bu açık bağlantıyı sürdürebilmek günlük manevi uygulamanıza bağlıdır. Ve bu yüzden bu uygulamalar çok önemlidir. Varlığınızın her bir katmanı ile uyumlu olması için sezginizi ve maneviyatınızı geliştirmeniz gerekir.
4 Bedenin Sağlığı İçin Günlük Uygulamalar
Ruhsal Beden
- Günlük meditasyon yapmak.
- Enerji kanallarınızı açık tutmak için enerji ile (Reiki, Yoga, Chi-Gong ve Akupunktur gibi uygulamalar yoluyla) çalışmayı öğrenmek.
- Bilinci ve felsefeyi araştırmak.
- Kendinizle olan bağlantınızı derinleştirmek için sessiz bir inzivaya çekilmek veya katılmak.
- Dua etmek.
- Şükretmek
- Zihinsel Beden
Yüzey seviyesinde, zihinsel bedeniniz düşüncelerinizdir. Daha derin bir seviyede ise inançlarınızın, arzularınızın, değerlerinizin ve hedeflerinizin alanıdır. İnanç kalıplarınız, kanıt olmadan doğru olduğunu düşündüğünüz görüşlerinizdir. Değerleriniz ise, yaşam alanınızda içsel olarak en önemli olanı temsil eder. Değerleriniz ve inançlarınız, çocukluğunuzun çok erken dönemlerinde oluşan düşüncelerinizden gelebilir.
Herkesin, hayatta bir şeyi başarma veya elde etme arzusu vardır. Bu yüzden varmak istediğiniz yere ulaşmanıza yardımcı olacak hedefler ve niyetler belirlemelisiniz. Hedeflerinizi veya arzularınızı yaratabilen bazı yüzeysel düşünceleriniz, sizin zihinsel odağınızı yönlendirir. Mantığı budur. Doğrusal zihinler bu şekilde öğrenir ve çalışır. Ve bu, en aşina olunan yönlerden biridir.
Enerji, zihinsel bedeninizden duygusal bedeninize akarken, geçmişte biriktirmiş olduğunuz bagajınıza çarpabilir ve biraz türbülans yaratabilir. Geleceğe yansıyan ve endişeye neden olabilen depolanmış bagajınız, geçmiş korkularınızdan ya da birine karşı çok fazla öfke veya kızgınlık hissetmekten kaynaklanabilir. Bu da hayatınızın ileriki zamanlarda benzer durumlar tekrarlandığında öfke veya kızgınlığa neden olabilir. Hatta, insanlar hakkında olumsuz inançlar geliştirebilir ve böylece kısır döngüler yaratabilirsiniz.
Zihinsel Beden
- Hedefler belirlemek.
- Hedeflerinize odaklanmanızı sağlayacak bir koç veya mentor ile çalışmak.
- Gününüzü özetlemek.
- Eğitiminize devam etmek (örneğin, kitap okuyun, dersler alın).
- Hayatınızdaki stresi azaltmak
- Duygusal Beden
Duygusal bedeniniz tüm geçmiş, şimdiki ve gelecekteki duygusal deneyimlerinizden oluşur. Öfke, üzüntü, korku, incinme, suçluluk, kızgınlık, kıskançlık ve utanç gibi duyguları barındıran yanınızdır. Ne zaman yeni bir deneyim yaşarsanız, geçmiş benzer deneyimlerle ilişkili duygu üretir ve o duyguyu tanımlamak için bir etiket geliştirirsiniz. Duygular ve anılar kategorize edilip saklanmaktadır. Ve böylece, içinde bulunduğunuz andaki deneyimlerinize nasıl tepki verdiğinizi belirlersiniz.
Bu da hayatınızın ilerleyen dönemlerinde aynı şeyi farklı bir kişide gördüğünüzde öfke veya kızgınlığa neden olabilir. Hatta, tüm insanların bu şekilde olduğuna dair bir inanç geliştirebilirsiniz.
Bagajınız fazla olduğu zaman, zihinsel bedeninizden gelen düşünceleriniz fiziksel bedeninizi etkileyecektir. Bu durum ise, duygusal strese sebep olacaktır. Aşırı stresli olan bir kişi ise bir noktadan sonra, zihin-beden bağlantısı sağlıklı şekilde olmadığı için fiziksel semptomlar yaşayacaktır. Harvard Üniversitesi tarafından yayınlanan bir makaleye göre; araştırmalar gösteriyor ki, negatif duygular vücuda zarar vermektedir. Mutluluk ise vücudun iyi oluş hali ile bağlantılıdır.
Bu nedenle hem zihinsel hem de duygusal olarak hayata daha pozitif bakabilmek için duygusal zekânın geliştirilmesi zorunludur. Düşünceleriniz daha iyimser olduğunda, duygusal durumlarınız daha olumlu olur. Duygusal durumlarınız dengelendiğinde ise fiziksel bedeniniz daha sağlıklı olacaktır.
Duygusal Beden
- Öz değerlendirme yapmak (deneyimlerinizin size nasıl hissettirdikleriyle ilgili günlük tutmak). Bağışlamak (kendinizi ve diğer insanları).
- Başkaları ile bağınızı derinleştirmek.
- Size verilen hediyeler ve fırsatlar için teşekkür etmek.
- Zihinsel ve Duygusal Serbest Bırakma tekniklerini uygulamak.
- Fiziksel Beden
Fiziksel bedeniniz, kim olduğunuzun tüm yönlerinin yansıması ve toplamıdır. Her alanda işlerin nasıl gittiğini gösteren bir barometredir. Aynı zamanda kas-iskelet yapınızı ve sizi bu hayata taşıyan hayati dokularınızı ve organlarınızı sağlar.
Çoğu insan fiziksel sağlık hakkında düşündüğünde, genellikle egzersiz ve sağlıklı beslenme akla ilk gelenlerdir. Bununla birlikte, iyi bir fiziksel sağlık için çabalarken göz önünde bulundurmanız gereken tek şey egzersiz değildir. Hepimiz sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve fiziksel olarak formda olan, ancak sağlıklarını yıpratabilecek aşırı zihinsel ve duygusal strese sahip insanları tanırız. Hemen fark edilemese de kronik stres fiziksel bedeninize çok büyük zararlar verir. Ruhsal, zihinsel, duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarınız karşılanmadığında stres ortaya çıkar. Stres, hayatta kalma mekanizması olan savaş-kaç tepkisini tetikler. Potansiyel olarak yaşamınızı tehdit eden olaylara nasıl yanıt verdiğinizdir. Bu tepki, sürekli tekrarlanırsa fiziksel bedeninizde yıpranma yaratacaktır.
Sağlık, hastalığın yokluğundan çok daha fazlasıdır. Gerçek sağlık, dört bedeninizin her biri arasındaki uyumdan gelir. Fiziksel bedeniniz bu yaşamdaki temelinizdir. Fakat, diğer üç bedeninizin her birini düzenli olarak kullanmak da eşit derecede önemlidir. Herkes, kendi kişisel sağlık, zindelik ve iyi oluş rejimlerini oluşturmalıdır. Bütünleştirici tıp ve psikoloji de bu konuda hemfikirdir. Birçok sağlık sistemi bunu destekleyen seçenekleri birleştirmeye başlıyor.
Fiziksel Beden
- Vücudu hareket ettirmek (güçlendirme, esnetme pratikleri yapmak.)
- Yürüyüş yapmak
- Yoga yapmak
- Taze ve organik yemekler hazırlamak.
- Bol bol dinlenmek.
- Yeterli ve düzenli uyumak.
- Masaj yaptırmak.
- Doğada zaman geçirmek.
Kendinize bir bütün olarak dikkatli şekilde zaman ayırmak enerji kanallarınızı açar. Böylece, bu açık ve net olan bağlantılar ruhsal olarak bağlı, zihinsel olarak uyanmış, duygusal olarak merkezlenmiş, canlı bir yaşam yaratacaktır. Herkes, daha fazla mutluluk, neşe, sağlık ve tatmin arıyor. Dört bedeninizin her birini düzenli olarak çalıştırmanın yollarını bulmak, aradığınız şeyden daha fazlasını elde etmenize yardımcı olacaktır.
Yazar: Thris Torp Çeviri: Canan Yıldıran Düzenleme: Birlikbilinci
TELİF HAKKI©2020 BİRLİKBİLİNCİ. TÜM HAKLARI SAKLIDIR. BU YAZIYI TÜMÜ OLMAK ŞARTIYLA, DEĞİŞTİRİLMEDEN, BEDAVA OLARAK, VE BU TELİF HAKKI UYARISI VE İNTERNET BAĞLANTISI (WWW.BİRLİKBİLİNCİ.COM/) İLE BİRLİKTE KOPYALAMAYA VE DAĞITMAYA İZİN VERİLMİŞTİR.