Zihni Sakinleştirmek İçin 10 Yol
Zihni sakinleştirmek, olumsuz düşüncelerin etkisinden çıkabilmek ve onlara aldırmamak önemlidir. Günlük hayatımızda, yakınlarımız, arkadaşlarımız veya meslektaşlarımız hakkında endişe, üzüntü, korku, nefret veya kıskançlık gibi olumsuz düşünceler besleriz. Buna devam ettiğimizde, zihnimizin gürültüsü artar, fiziksel bedende baş, sırt gibi ağrılar ortaya çıkar ve çeşitli hastalıklara davetiye çıkarırız. Zihnimizi kontrol edebilmeli, düşüncelerimizi izleyebilme konumuna geçmek, bize daha huzurlu, dingin bir zihin sunacaktır.
“Kibirle gurur, nefret ve kötü niyetle birlikte insanın karnında bir ateş yakar ve hayat cehenneme dönüşür. Bu ateşi ortadan kaldırın; böylelikle bildiğimiz hayata aktif olarak katılan, payına düşen acıyı ve zevki ölçüyle ve huzurla kabullenen bilge kişi ortaya çıkar.” -Ramesh S. Balkesar
Birisi size hoş olmayan veya birçok insanın gözü önünde hakaret edercesine bir şeyler söylediğinde, bunu unutmak kaç gününüzü alıyor? Genelde tepkimiz şu oluyor; “bunu asla unutmayacağım. Bunu bir yere yazıyorum ve hayatımın geri kalanında hep aklımda tutacağım.” Ancak bunu yapmak sadece daha fazla sıkıntı, acı, nefret ve öfke yaratır. Sevgiyle nefreti, olumsuzla olumlu düşünceleri bir arada zihninizde tutamazsınız.
Peki tüm bu olumsuzluklardan arınmak ve zihnimizi sakinleştirmek için neler yapabiliriz?
1. Fiziksel ortamınızı temizleyin
Yaşadığınız veya çalıştığınız yerde olan bir dağınıklık, zihni rahatsız eder. Evin yanı sıra yapacağınız ofis temizliği, zihninizi sakinleştirecektir.
2. Durun ve düşüncelerinizi izleyin
Zihninizi sakinleştirmenin en iyi yolu düşüncelerinizi fark etmektir. Her iki saatte bir iki dakikalık molalar verin ve düşüncelerinizi gözlemleyin. Daha az düşünce trafiği, daha kolay ve huzurlu bir yaşam yolculuğu demektir.
3. Geçmişin gitmesine izin verin ve affedin
Genel olarak, zihnimizi geçmiş şikâyetler, kin, hayal kırıklığı, kaçırılan fırsatlar, yaralayan insanlar veya birisi tarafından yapılan hatalar ile doldururuz. Herhangi bir amaca hizmet etmeyen ama öte yandan bugünkü hayatınızı rahatsız eden geçmişin bu hoş olmayan hatıralarını unutmak için kendinize zaman tanıyın. Paule Boese bu durumu çok güzel açıklar; “Affetmek geçmişi değiştirmez; ama geleceğin önünü açar.”
4. Belirleyici olun ve harekete geçin
Karar vermeyi ertelerseniz, zihniniz yapmanız gereken tüm kararlarla dolup taşacaktır. Zihnin dolup taşıp dağılmasını önlemek için düşündükten hemen sonra kararlarınızı alın ve arkasında durun.
5. Meditasyon yapın
Huzurlu ve neşeli kalmak istiyorsak meditasyon en iyi uygulamadır. Yemek yemek, duş almak, yürümek, oynamak, çalışmak ve hatta sevmek gibi gündelik aktiviteler aslında anı yaşamaktır. Zihin, ruh ve bedenimiz uyumlu bir dengeye ulaştığında gerçekten de anı yaşıyoruz demektir. Farkındalık (Mindfulness) meditasyon teknikleri ise şu anda bilimsel olarak incelenmekte ve zihnimizi özgür ve mutlu tutmak için çok önemli bir unsurdur.
6. Şükredin
Araştırmalar, şükran duygusunun, zihinsel karmaşayı ortadan kaldırmak için en etkili yollarından biri olduğunu göstermektedir. Her gün 5-10 dk boyunca şükredecek şeylere odaklanmak, enerjinizi yükseltecek ve zihninizi sakinleştirecektir.
7. İşe Öncelik Verin
Eğer uzun bir yapacaklar listeniz varsa, aklınız ve beyniniz kesinlikle dağınık olacaktır. En yüksek önceliğinizin listesini yapın. Her seferinde sizin için en önemli görevi seçin ve tek bir göreve konsantre olun. Bir sonraki göreve, ilkini tamamladıktan sonra odaklanın.
8. Suçluluk Duygusunu Ve Korkuları Serbest Bırakın
Suçluluk kanserdir, size yavaş yavaş yok eder. EmilyGiffin; “Suçluluk, zaman ve enerjinin yüce bir israfıdır.” der. Suçluluk aslında kendimize yöneltilen öfkedir. Hayatta yaşanan her olayın bir tecrübe olduğunu ve sizi yetiştirdiğini unutmayın.
Peki ya korkular? Napolyon Hill bu konuyla ilgili şunu der: “Korkular, bir ruh halinden başka bir şey değildir.” Korkular daima olacaktır, önemli olan odağımızı buraya yönlendirmemek ve korkuya güç vermemektir. Korkuya rağmen devam edebilme gücü sizin içinizde. Unutmayın, siz korktuğunuz şeyden daha büyük ve yücesiniz. Bunun bilincinde olmak ve kendinize bunu hatırlatmak zihninizi sakinleştirecektir.
9. Olumsuz Düşünceleri Olumlu Düşüncelere Dönüştürün
Olumsuz düşünceler sadece, zihni işgal eden ve enerji seviyemizi düşük tutan iç dedikodular gibidir. Zihninizi olumsuz düşüncelere hapsetmeyin; bunun yerine negatif düşünceleri olumluya çevirin. Olumlu sonuçlara sahip olmak için, her şeyde iyi bir şey görmek için zihninizi eğitin. “Olumsuz düşünceye karşılık 2 – 3 olumlu düşünce” egzersizi size bu konuda yardımcı olacaktır. Eğer mutlu bir şekilde yaşamaya karar verdiyseniz ve aklınızın efendisi olmak istiyorsanız, kendiniz için kıyafetlerinizi seçtiğiniz gibi düşüncelerinizi de seçmeye başlayın.
10. Değiştiremediğiniz Şeyleri Kabul Edin
Huzur için, değiştiremeyeceğiniz şeyleri kabul edin, kabul edemeyeceğiniz şeyleri değiştirin. Değiştiremeyeceğiniz şeyleri kabul etmeye başladığınızda, daha mutlu olacaksınız. Unutmayın, kabul etmeyi reddettiğiniz şeyleri ne kadar değiştirebilirseniz, o kadar güçlü olursunuz.
Çeviri & Düzenleme: Birlik Bilinci
TELİF HAKKI©2018 BİRLİKBİLİNCİ. TÜM HAKLARI SAKLIDIR. BU YAZIYI TÜMÜ OLMAK ŞARTIYLA, DEĞİŞTİRİLMEDEN, BEDAVA OLARAK, VE BU TELİF HAKKI UYARISI VE İNTERNET BAĞLANTISI (WWW.BİRLİKBİLİNCİ.COM/) İLE BİRLİKTE KOPYALAMAYA VE DAĞITMAYA İZİN VERİLMİŞTİR.