Blog

Meditasyonun Efsaneleşmiş 9 Bahanesi

Meditasyonun Efsaneleşmiş 9 Bahanesi
Blog

Meditasyonun Efsaneleşmiş 9 Bahanesi

Yıllar sonra, meditasyon ilginç bir şekilde tüm dünyada popülerlik kazandı. Bu popülerliğin çoğu yanlış veya basmakalıp bilgiler olsa da bazı bölümleri doğrudur. Çoğumuz, meditasyonu düşündüğümüzde aklımıza bir resim gelir. Fakat bu resim üzerine o kadar çok düşünürüz ki anlamını kaybeder. Şimdi meditasyonu çevrelemiş en popüler efsaneleşmiş bahanelere ve yanlış anlamalara bir göz atalım. Umarız, bunu okuduktan sonra meditasyon hakkında daha eksiksiz bir görüşe sahip olursunuz.

Efsane 1: Meditasyon Zordur

Meditasyon uygulaması oldukça basittir. Düzenli olarak meditasyon yapan herkesin size söyleyeceği şey şudur; meditasyonun teknik yönleri basittir. Aslında diyeceğimiz şu ki; meditasyon kolaydır. Fakat, zihinlerimiz uygulamanın basitliğini kabul etmekte güçlük çekiyor ve biz de meditasyonu olduğundan çok daha zor hale getiriyoruz. Uygulamayı fazla düşünüyor, analiz ediyor ve değerlendiriyoruz. Yargılar ve beklentiler içine girip kendimizle boğuşuyoruz. Yani basitçe meditasyon yapmak yerine meditasyon hakkında düşünüyoruz. Belki de meditasyonu açıklamak, yapmaktan daha zordur.

Efsane 2: Meditasyon Düşünme Sürecini Kapatır

Meditasyon yaptığınızda zihninizin boş kalması mümkün değildir. Meditasyon, zihninizdeki düşünce trafiğini yavaşlatır. Düşünce trafiği bir süre durabilir veya durmayabilir fark etmez, her iki durumda da meditasyonun faydası olacaktır. Meditasyonu, düşüncelerinizin sesini kısmanın bir yolu olarak düşünün. Düşünceler hala orada olabilirler, sadece o kadar yüksek sesli değiller. Bazen ses tamamen kısılır, bazen de ses biraz azalır. Önemli olan düşüncelerinizin niceliği değil onlara nasıl tepki verdiğinizdir. İşte meditasyon, düşüncelerinizi kesinlikle ortadan kaldırmaz – hangilerine nasıl tepki verdiğinizi değiştirir. Sonuç olarak, düşüncelerinizi uzaklaştırmaktan ziyade, düşüncelerinizle olan ilişkinizi değiştirmek ile ilgilidir.

Efsane 3: Faydaları Elde Etmek İçin Yıllarca Uygulama Yapmak Gerekir

Meditasyonun uzun vadeli faydaları zamanla birikirken, ilk meditasyonu yaptığınız andan itibaren ise zihniniz ve bedeniniz olumlu değişimleri yaşamaya başlayacaktır. Meditasyonun faydaları hem anlık hem de uzun vadelidir. Ne kadar uzun ve düzenli olarak meditasyon yaparsanız, bu değişimler o kadar derin ve kalıcı hale gelecektir. Meditasyon, düzenli olarak yapılan bir şey olması anlamında bir uygulamadır. Herhangi bir uygulamada da olduğu gibi, ne kadar çok ve düzenli yaparsanız, o kadar iyi yaparsınız ve sonuçlar da o kadar güçlü olur. Yine de içiniz rahat olsun, ilk uygulamadan itibaren bu faydalar birikmeye başlayacaktır.

Efsane 4: Meditasyon Konforsuzdur

Pek çok insan için meditasyon kelimesi, bir manastırın soğuk ahşap zemininde bağdaş kurup oturan turuncu cüppeli, saçsız, uykuya dalmamak için çaresizce mücadele ederken anlaşılmayan bir dil mırıldanan keşişlerin görüntülerini çağrıştırabilir. Ya da peştamal kıyafetli, bedeni çubuk kraker şeklinde bükülmüş sıska bir yogi görüntüsü de olabilir. Bu görüntülerin hepsi, meditasyonu hem fiziksel hem de zihinsel olarak son derece konforsuz bir deneyim olarak gösteriyor. Her ne kadar geleneksel doğu meditasyonu ile tutarlı olsa da dünyanın her yerinde işe yaramıyor. Başarılı bir meditasyonun temel bir bileşeni “rahat olmak ”tır. Önemli olan zihnin dinginliğe ve sessizliğe geçebilmesi için konforlu bir pozisyonda kalmak ve dikkat dağıtıcı unsurları önemsememek gerekir.

Meditasyon içinde her zaman rahatlığa doğru ilerlemek isteriz. Bu nedenle, pozisyon değiştirmeniz veya yeniden konumlanmanız gerekirse, onu yapınız. Kaşınma gelirse, kaşının. Öksürme veya hapşırma gelirse, tutmayın. Rahat olabilmek ve beden tarafından gereksiz yere sürekli rahatsız edilmemek için ihtiyacınız olanı yapın. Eğer meditasyonunuz rahat değilse, bedeniniz tepki verecek ve belki de sonunda meditasyonu bırakacaksınız.

Efsane 5: Meditasyon Bir Dindir

Meditasyondan pek çok insan korkuyor. Çünkü meditasyon öğrenmenin başka bir dine katılma düşüncesi bulunmaktadır. Ayrıca dini inançlarını ihlal ettikleri yönde yanlış varsayımlar bulunmaktadır. Bu efsane belki de en katı ve zorlu olan yanlış anlamalardan biridir. Bunun sebebi Budizm, Hinduizm, Taoizm veya sayısız başka inançla otomatik bir şekilde ilişkilendirilmesinin olduğu söylenebilir. Meditasyon belki sayısız manevi geleneğin bir parçası olabilir, fakat kendi içinde basit bir zihinsel tekniktir.

Meditasyon öğrenmek, bir tarikata veya başka bir dine katıldığınız anlamına gelmez. En basit şekliyle meditasyon, herhangi bir fiziksel egzersizden farklı olarak zihinsel bir egzersizdir. Spor salonundaki bir aletin, dini bir bağlantısı yoktur; sadece kolunuzu güçlendirmek için kullanılan bir araçtır. Aynı şekilde meditasyonun da dini bir bağlantısı yoktur; sadece zihninizi ve ruhunuzu güçlendirmek için bir araçtır. İnanç ne olursa olsun meditasyon herkes tarafından uygulanabilir. Ve hatta meditasyon sayesinde inancınız ile daha derin bir bağ kurmanızda yardımcı olacaktır.

Efsane 6: Meditasyon İçin Ekipman Gerekir

Meditasyonu düşündüğünüzde, genellikle mumlar, tütsüler, şallar, boncuklar, cüppeler, minderler ve sunaklar gibi öğeler akla gelebilir. Bu düşünce doğru olabilir. Bu öğelerin meditasyon uygulamalarında yerleri vardır. Fakat onlar gerekli değildir. Unutmayın, uyanık halinizin %90’ını dışarıya odaklayarak harcıyorsunuz. Meditasyonu ise içe doğru yönelme olarak adlandırabiliriz, yani odağınızı içe yönlendiriyorsunuz. Bir meditasyon uygulamasında yer alan öğeleri daha rahat ve motive eden bir ortam oluşturmak için kullanabilirsiniz. Eğer bunları istemezseniz veya bunlara ihtiyaç duymazsanız, bu öğeler olmadan da rahatlıkla meditasyon yapabilirsiniz. Önemli olan husus, bu dış öğelerin eksikliğinin meditasyon yapmamak için bir bahaneye dönüşmemesidir. Belki de meditasyonun en güzel yönlerinden birinin de hiçbir öğeye veya ekipmana ihtiyaç duyulmamasıdır. Eğer oturup gözlerinizi kapatabilirseniz, meditasyon yapabilirsiniz.

Efsane 7: Meditasyon Yapamam Sendromu

Meditasyon yapamam sendromu denilen durum çok fazla yaygındır. İnsanlar genellikle, önceki 6 efsanenin bir kombinasyonu sebebiyle meditasyonun kendileri için uygun olmadığını varsayarlar. Bu efsane, meditasyonun bazı kişilerin doğuştan yeteneği olduğu hakkındadır. Bu efsane kesinlikle çok saçmadır. Herkes meditasyon öğrenebilir ve fayda sağlayabilir. Sanırım, meditasyon yapamayacaklarına inanan bireylere yanlış yönlendirmeler verilmesinden kaynaklanıyor. Herkes meditasyon yapabilir, siz bile.

Efsane 8: “Çok Fazla Düşüncem Var!”

Modern dünyadaki insanların %95’i çok fazla düşünceye sahip olduklarını söyleyeceklerdir. Düşünceye sahip olmak, insan yaşamının bir parçasıdır. Modern dünya çatısı altında teknolojik ve bilgi temelli toplumların oluşması sebebiyle, muhtemelen insanlık tarihinin herhangi bir döneminde olduğundan daha fazla ve hızlı düşünceler bulunmaktadır. Fakat düşünceler sorun değil, ki düşünceler yaşamın bir ürünüdür ve hiçbir düşüncenin de düz bir çizgi olduğu anlamına gelmez. Ayrıca, düşünceler ve meditasyon birbirine düşman değildir. Meditasyon sürecinde düşünceler önemli bir rol oynar. Bu nedenle ne kadar düşünceniz olursa olsun başarılı bir meditasyon yapmanızı engelleyemeyecektir. Her gün bir sürü düşünceye sahip olabilirsiniz ve yine de meditasyondan keyif alabilir ve fayda sağlayabilirsiniz.

Efsane 9: “Meditasyon Yapmak İçin Zaman Yok”

Son efsaneyi, genellikle meditasyonu deneyimlemiş kişilerden daha sık şekilde duyulan bir bahanedir. Aynı zamanda, yoğun yaşam tempolarından dolayı meditasyona başlamaya zaman ayırmayı bile hayal edemeyen kişilerinde başlarına bela olan bir bahanedir. Meditasyonun birçok faydasını deneyimlemiş olup düzenli olarak uygulama için zaman bulamazlar. Aslında bu durum, her şeyden çok bir öncelik meselesidir. Mesela;

  • Facebook için zamanınız varsa, meditasyon için de zamanınız var.
  • TV için zamanınız varsa, meditasyon için de zamanınız var.
  • Video oyunları için zamanınız varsa, meditasyon için de zamanınız vardır.

Eğer yaşamınızda meditasyonu öncelik haline getirirseniz, meditasyon için zaman bulabilirsiniz. Sizin için meditasyon geçici bir hevesse, zaman bulmanız mümkün değildir. Unutmayın, inanılmaz derecede meşgul ve başarılı insanlar her gün meditasyon yapmaktadır. Onları sizden ayıran tek şey, her gün bu güçlü ve dönüştürücü şeyi yapmak için bilinçli bir seçim yapıyor olmalarıdır. Belki de meditasyon başarılarının sırrıdır. Günde 15-20 dakika zaman ayırarak meditasyon yapanlar arasında, günün diğer kalan zamanlarının çoğaldığına dair fikir birliği bulunmaktadır.

Kulağa tuhaf gelse de bunun birkaç nedeni olabilir. Meditasyon sürecinde farkındalığın keskinleşmesiyle birlikte; günün kalan zamanları daha odaklı, bilinçli ve üretken hale geldiği için, herkesin sahip olduğu aynı süre içinde ve herkese göre daha fazlasının başarılmasına olanak sağlar. Düşüncelerinizin arasındaki sessizliğe düştüğünüzde, ki burası zamansız farkındalığın alanıdır. Düzenli meditasyon ile, bu zamansızlığın bir kısmını günlük yaşamınıza çekersiniz.

Eğer meditasyonu yaşamınızın önemli bir parçası haline getirirseniz, meditasyon için de zamanınız olacak ve en önemlisi zaman ayırmanıza değecektir. Bu yaygın efsaneleşmiş bahaneleri ve yanlış anlamaları öğrenerek, sizi meditasyon öğrenmeye yönelik bir sonraki adımı atmaktan alıkoyan herhangi bir fikri bırakabilmenize yardımcı olacağını umarız. Herkesin meditasyon yapabileceğini ve kötü meditasyon olmadığını kuvvetle belirtmek gerekir. Meditasyon işe yarar. Eğer meditasyon esnasında zorluk yaşıyorsanız, kendinizi suçlamayın ve bir şekilde kusurlu olduğunuzu düşünmeyin veya meditasyon sürecini suçlamayın ve uygulamanın bir şekilde kusurlu olduğunu düşünmeyin. Er ya da geç, meditasyonun size uygun ve faydalı olduğunu anlayacaksınız.

Yazar: Deepak Chopra Çeviri: Canan Yıldıran Düzenleme: Birlikbilinci

TELİF HAKKI©2020 BİRLİKBİLİNCİ. TÜM HAKLARI SAKLIDIR. BU YAZIYI TÜMÜ OLMAK ŞARTIYLA, DEĞİŞTİRİLMEDEN, BEDAVA OLARAK, VE BU TELİF HAKKI UYARISI VE İNTERNET BAĞLANTISI (WWW.BİRLİKBİLİNCİ.COM/) İLE BİRLİKTE KOPYALAMAYA VE DAĞITMAYA İZİN VERİLMİŞTİR.

Whatsapp Destek Hattı