Blog

Bunalmış Hissettiğinizde Yapmanız Gereken 10 Şey

Bunalmış Hissettiğinizde Yapmanız Gereken 10 Şey
Blog

Bunalmış Hissettiğinizde Yapmanız Gereken 10 Şey

Hayat bazen çok zorlayıcı olabilir, ama doğru stratejilerle kaosun içinde sakinliği bulabilirsiniz. Duygusal olarak bunalmış hissettiğinizde bunu yönetmenize yardımcı olabilecek 10 aracı sizin için listeledik. İş, aile, arkadaşlar, ilişkiler, ülke, dış etkenler veya düşüncelerinizle kendinize yüklediğiniz beklentiler bazen size tüm dünyayı sırtınızda taşıyormuş hissi verebilir. Modern dünya hızlı ilerliyor ve birbirleriyle sürekli yarışan önceliklere asla yetişemediğinizi düşünebilirsiniz. Bu tecrübe tek bir kelimeyle özetlenebilir: bunalım. Bitmek bilmeyen bir endişe denizinde boşa kürek çektiğinizi hissetmek zamanınızdan, sağlığınızdan ve mutluluğunuzdan çalarak hayatı size zehir eder.

Böyle hissediyorsanız öncelikle yalnız olmadığınızı idrak etmelisiniz. Orta veya aşırı bunalma hali hiç de nadir rastlanan bir durum değildir. Aslında daha da önemlisi ne olursa olsun bunun sizin suçunuz olmadığını anlayabilmek. Bunalmak / bunalıma girmek aslında modern hayatla beraber gelen, topluma ait sistemli bir olaydır, yani kısacası hesaba dâhildir. Hızlı yaşanan, teknolojinin yönettiği, yalnızca başarıların konuşulduğu bir toplumda aslında yaratılan şey koca bir dengesizlik. Ayurveda felsefesine göre Vata dengesizliği olarak da bilinir.

Vata hareket, aktivite, değişim ve dönüşüm prensibidir. Bu kavram hayatın vazgeçilmez bir parçası olmasına rağmen aşırıya kaçıldığında çok fazla Vata hiperaktivite ve dengesizlik durumuna yol açar. Bu atmosfer sinirlerinizi bozar, zihninizi karıştırır ve dengede kalabilmeyi olanaksız hale getirir. Bunalımla başa çıkabilmenin ilk adımı bunu anlamaktır, ihtimaller kaybedeceğinizi gösterdiğinde aşağıdaki adımları izleyin; kendinize daha şefkatli olacaksınız.

1. Kendinize Zaman Ayırmayı Öncelik Haline Getirin

Bunalım belirtilerini hayatınızda görmeye başladığınızda öncelik listenizin en başına kendinizle ilgilenmeyi koymalısınız. Kendi iyiliğinizi ilk sıraya koymak için bilinçli olarak bir şeyler yapın ve bunun için geminizin batmaya başlamasını beklemeyin. Gemide bir çatlak olduğunu ilk fark ettiğiniz andan itibaren, yani aile, iş, kişisel endişelerinizin sizi biraz sıkmaya başladığını hissettiğiniz ilk anda durun, durumu değerlendirin ve dengede kalmanızı sağlayacak sizi rahatlatacak, sevdiğiniz becerilere yönelmeye karar verin.

2. Bakış Açınızı Değiştirin

Bunalımın stresi tabii ki bakış açısının değişmesiyle başlayacaktır. Bakış açısı dediğimiz şey aslında durum ve olayların öznel olarak yorumlanmasıdır. Bir şeyleri nasıl algıladığınız durumların sizi nasıl etkilediğini de belirleyecektir. Bunalmış hissettiğinizde yaşanmış herhangi bir tecrübenize yeni bir pencereden, yeni bir açıdan bakmaya çalışın ve buna odaklanın. Bir durumun farklı yorumlarına odaklanmak o durumu daha az ciddiye almanızı sağlayacaktır. Ayrıca şu bilge sözü de hatırlayın: “Bu da geçer. ” Materyal dünyadaki her şeyin bir başlangıcı, ortası ve sonu vardır. Hayatın sizi bunalttığını hissetmenizi sağlayan düşünce ve duygularınız da, her ne kadar yorucu olurlarsa olsunlar, geçecek.

3. Nefesinizi Yavaşlatın

Bunalma ve Vata’ dan gelen anksiyete hisleri doğal olarak sizi heyecanlı hissettirir ve bunu yaparken bedeninizin strese verdiği cevabı bozar. Bu durumda kalp ritminiz hızlanır, tansiyonunuz yükselir, solunumunuz hızlanır, stres hormonlarınız daha yoğun salınır ve kaslarınız gerilir; dolayısıyla fizyolojik olarak bedeninize zarar verirsiniz. Bunlara ters etki yapabilmeniz için en iyi yol yavaş ve derin diyafram nefesleri alıp vermektir. Bu nefesler Yoga ve Ayurveda’ da Pranayama olarak bilinir ve bu nefes teknikleri kısa sürede vücudunuzun enerji seviyelerini dengeleyip düzenlemenize yardımcı olurken aynı zamanda zihin ve bedeninizi gergin zamanlarda dinginleştirir.

4. Meditasyon Yapın

Bunalıma karşı en etkili yollardan biri de tabii ki faydaları saymakla bitmeyecek olan meditasyondur.
Öncelikle Pranayama’ya benzer olarak vücudun strese verdiği cevabı dengeler. İkinci olarak nefesinizi yavaşlatmanın yanı sıra zihninizin aşırı çalışmasını da engeller ve yoğun duygularınızı dizginler. Zihninizin rahatlığı arttıkça vücudunuz da ister istemez bu rahatlamaya katılır ve meditasyon bittikten sonraya da taşıyacağınız bir sükunet ve dengeye kavuşursunuz. Üçüncü olarak düşünceleriniz tarafından kontrol edilmek yerine onları izleyen biri olduğunuzda ve bunun üzerine çalıştığınızda bunalımınızın kurbanı olmak yerine sadece onun tanığı olmak için bakış açınız değişir.

5. Yavaşlayın ve Zamanınızı Yönetin

Doğal olarak duygusal bunalım zamanlarında hiçbir şeye yetişemediğiniz hissi uyanabilir. Bu sebepten zamanınızı akıllıca yönetebilmek yarışan önceliklerin yarattığı anksiyete ve hengâmeyi de yönetmek demektir. Açık ve etkili bir yapacaklar listesi yapın, bu listedeki her işi önemine göre sıralayın, sonrasında onları nasıl yapacağınıza yani metoda karar verip hepsini teker teker öyle halledin. Ayrıca her ne kadar mantıksız gelse de ne zaman yapabilirseniz yavaşlayın. Delice koşuşturmak sadece beraberinde daha fazla aktivite getirir ve bu da işinizin ve ilişkilerinizin kalitesini düşürür. Fakındalıkla ve bilinçli olarak hareket edin, bu sayede zamanı yönetebilirsiniz; zamanın sizi kontrol ettiğini hissetmek yerine.

6. Farkındalıkla Hareket Edin

Bunalım hissini azaltmak ve zaman algımızı değiştirmek farkındalıkla hareket etmekle beraber gelişir. Qi Gong or Yoga gibi aktivitelere katılarak farkındalığınızı ve duygularınızı daha sabit ve fevri olmayan bir şekilde yaşayabilirsiniz. Bu topraklama dengesi bozulmuş Vata enerjisine karşı çalışıp vücudunuzda ve dünyada daha evinizde hissetmenize yardımcı olur. Bilinçli ve farkındalıkla yapacağınız bu hareketler zamanın daha yavaş geçtiğini hissettirip farkındalığınızı daha derinden tecrübe etmenize yol açacağından gün içinde daha fazla zamanınız olduğu algısını yaratır.

7. Fişleri Çekin – Dijital Dünyadan Uzaklaşın

Dünya her geçen gün daha çok teknolojiye bağımlı hale geliyor. Bilgi her yerde. Ne yazık ki hali hazırda fazlaca dolu zihinlerimize bütün cihaz ve ekranlarla beraber daha çok aktiviteye sürüklüyor. Bu bilgi ağırlıklı diyetin sonucu olarak istikrar ve denge ihtiyacımızı tam anlamıyla karşılayamıyor.

Bu nedenle birkaç saat, gün, hafta veya daha bile uzun bir zaman dilimini göbek bağı haline gelmiş olan kabloları kesmeye ayırın. Teknolojiyle bağınız çok derinse başlangıçta zorlanabilirsiniz, fakat zamanla gün boyu maruz kaldığınız gereksiz bilgi trafiğinden kurtulmanın farkındalığı yerleşecektir ve bundan zevk alacaksınız.

8. Yeterince Uyuyun

Bunalım fiziksel ve zihinsel bağlamda aşırı yorucu olabilir. Zihin ve beden enerjilerinin doğru kullanılmaması kronik strese yol açıp kendinizi kötü hissetmenize yol açabilir. Bu sebeple şifalanabilmek ve yenilenebilmek için bolca uyuyun. Her gece yedi ila sekiz saat uyku yetişkinler için tavsiye edilmesine rağmen bunaldığınızda daha uzun süre uyumaya ihtiyacınız olabilir.

Düzenli meditasyonun dışında her gün ortasında 20 dakika şekerleme yapmayı da değerlendirin. Yataktaki zamanınızdan maksimum verimi alabilmek ve hem zihninizi hem de bedeninizi rahatlatacak bir rutin yarattığınızdan emin olun.

9. Ne Zaman Uzaklaşacağınızı Bilin

Bazen beden, zihin ve ruh için yapılabilecek en doğru seçim uzaklaşmaktır. Herkesin her şeyi olamazsınız ve limitize ulaştığınızda bunu anlayabilmeniz önemlidir.

Kendiniz için net bir sınır çizip ne zaman hayır diyeceğinizi bilmelisiniz. Bunu yapmak zaman zaman belirleyici ve cesaret gerektiren anlarda yaşanabilir; bu anlarda artık dışarıdan gelen durumların kurbanı gibi hissetmeme kararını verirsiniz. Bunu yaptığınızda hayatınızın yönetimini elinize alma kararını vererek kendiniz için besleyici ve destekçi bir hayat yaratırsınız ve kendi kararlarınızı başkalarına açıklama ihtiyacını hissetmezsiniz. Richard Bach’ın söylediği gibi: “Sorumluluklardan kaçmanın en iyi yolu ‘sorumluluklarım var’ demektir.”

10. Teslim Olun

Son olarak bu duruma tamamen teslim olmaya hazır olun. Bu tabii ki daha iyi olmaya çalışmaktan vazgeçmek anlamına gelmiyor, aksine yaşanabilecek herhangi bir sonuca bağlanmak yerine bunları evrensel zekaya, Tanrı’ya, veya yüksek benliğinize bırakın.

Teslimiyet tevazu gösteren bir harekettir, olayları kendinizden daha büyük bir güce bırakabildiğinizin kanıtıdır. Her şeyi kendiniz yapmak zorunda olmadığınızı fark eder, bazen en büyük gücün her şeyi kontrol etme isteğini bir kenara bırakabilmek olduğunu anlarsınız.

Yogada bu Ishwara Pranidhana olarak bilinir, kutsal olana teslim olmak anlamına gelir. Bu teslimiyette bilinmeyen bir bölgeye adım atarak her şeyin güzel olacağına inanırsınız; çünkü Mucizeler Kursu kitabının da dediği gibi “Mucizelerde zorluk derecesi diye bir şey yoktur. Biri diğerinden daha zor veya büyük olamaz. Hepsi aynıdır. Bütün sevgi ifadeleri azamidir”

Hayattan bunalmak normaldir. Bu ipuçları ağır gelen düşüncelerinizi ve hislerinizi yönetebilmeniz ve üstesinden gelebilmeniz için yardımcı olmak için tasarlandı. Bunları uyguladığınızda mutlu, sağlıklı ve pozitif bir hayat yaşamaya odaklanmanız kolaylaşacaktır.

Yazar: Adam Brady Karson Çeviri: Kübra Ece Türk Düzenleme: Birlik Bilinci

TELİF HAKKI©2018 BİRLİKBİLİNCİ. TÜM HAKLARI SAKLIDIR. BU YAZIYI TÜMÜ OLMAK ŞARTIYLA, DEĞİŞTİRİLMEDEN, BEDAVA OLARAK, VE BU TELİF HAKKI UYARISI VE İNTERNET BAĞLANTISI (WWW.BİRLİKBİLİNCİ.COM/) İLE BİRLİKTE KOPYALAMAYA VE DAĞITMAYA İZİN VERİLMİŞTİR.

Whatsapp Destek Hattı