Gerçek Benliğinizi Bulmak
Hiçbir hedef gerçek benliğinizi bulmaktan daha değerli değildir. Bunu başardığınızda gerçek benliğinizi keşfeder ve diğer tüm “benliklerinizin” (sosyal, özel, bilinçaltı) sadece zihinsel ürünler olduğunu fark edersiniz. Şimdi gerçek benliğinizi nasıl bulacağınızı birlikte keşfedelim.
Meditasyonu gelişmek, büyümek ve tam potansiyelinizi gerçekleştirmek için nasıl kullanabilirsiniz? Meditasyon yapmaya başladığınızda cevaplamanız gereken anahtar soru budur. Çünkü hayattaki her şey gibi meditasyon da anlamlı ve değerli bir amaca yönelik olmalıdır. Meditasyon pratiğini (veya spiritüel yaşamınızın herhangi bir yönünü) anlamlı hale getirmekse gerçek benliğinizle tanışıp ona dönüşmenizle mümkündür.
Gerçek Benliğiniz Nedir?
Gerçek benliğiniz öteki dünyayla alakalı değildir. Bu yüzden ona ruh, Atman veya yüksek benlik demek zorunda değilsiniz. Önemli olan yaşadığınız deneyimlerdir ve gerçek benliğin deneyimleri her zaman karşınıza çıkabilir. Bu deneyimleri tanımlayan şey nasıl hissettirdikleridir:
- Özgür
- Kaygısız
- Dertsiz
- Sakin
- Dengeli
- Huzurlu
Bunlar temel ayırt edici özellikleridir. Ancak gerçek benlik deneyimleriniz derinleştikçe, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok çeşitli duygular ortaya çıkmaya başlar:
- Mutluluk
- Şefkat
- Bilgelik
- Sezgi
- İç görü
Gerçek benliğin deneyimi normal ve doğal olsa da geçicidir; kendiliğinden ortaya çıkıp kaybolur. Peki neden sürekli gerçek benliklerimizle yaşayamıyoruz? Bunun en basit cevabı, diğer benliklerimizin sürekli olarak onunla rekabet etmesidir.
Farklı “Benlikleriniz” Var
“Benlik” çoğu insanın düşündüğünden daha zorlu bir kavramdır. “Sadece ben olmak istiyorum” veya “Kendinin (benliğinin) en iyi versiyonu ol” denildiğinde farklı benliklere sahip olduğunuz gerçeği bu sözlerin anlamlarını karmaşıklaştırır. Durumun gerektirdiğince her bir benliğinizi çağırır ve birinden diğerine sorunsuzca geçiş yaparsınız.
Buna dikkatinizi vermeye başladığınızda sürecin nasıl işlediğini göreceksiniz. Kendinizi doktorunuzla veya patronunuzla konuşurken hayal edin. Bunu yaparken kendinizi kısıtlamanız, saygı ve nezaket göstermeniz, kişisel duyguları bir kenara bırakmanız gerekir. İşte bu sizin sosyal benliğinizdir. Şimdi eve gidip kötü bir gün geçirmiş olduğunuzdan sevdiklerinize yakındığınızı hayal edin. Bu, sizi gerçekten dinleyen kişilere ve güvende hissettiğiniz durumlara ayırdığınız özel benliğinizdir. Bunların yanı sıra en derin korkularınızı, travmalarınızı ve yaralayıcı anılarınızı gömdüğünüz bilinçaltı benliğiniz de vardır.
Olgun bir yetişkin olmak, hangi duruma hangi benliğin uygun düştüğünü bilmenizi gerektirir. Bazı insanlar çocuk veya ergen benliklerinin üstesinden asla gelemez. Bu da dürtülerini kontrol etmelerini neredeyse imkânsız kılar. Tabi ki bu, onları dürtüsel davranışların uygunsuz kaçtığı garip durumlara sokar. Ama yüzde yüz disiplinli olmaya çalışırsanız da bunun bedeli spontane yönünüzü tümüyle kaybetmektir.
Gerçek Benliğiniz Diğerlerinden Ayrıktır
Gerçek benliği bu kadar cazip kılan şey bir amaca yönelik olmamasıdır. Diğer benliklerinse hepsinin bir işlevi vardır. Günlerinizi arzularınızı yerine getirerek, heveslerinize ve dürtülerinize itaat ederek, organize bir çalışma hayatının taleplerini karşılayarak, kendinizi güvende hissetmenin yollarını arayarak geçirebilirsiniz. Kim olursanız olun zihniniz sosyal, özel ve bilinçaltı benliğin emirleri ile meşguldür.
Herkesin kendi sistemi oldukça karmaşıktır ve her insan kendine özgü bir benlik ağına sahiptir. Bunların içindeyse yalnızca gerçek benlik ayrık olarak durur. Gündelik hayatınızdaki “benlere” ya da hayatınızın etrafında kurguladığınız hikâyeye dahil değildir. Eski koşullanmalarınızı, hatıralarınızı, alışkanlıklarınızı, inançlarınızı, korkularınızı ve dileklerinizi içermez.
Diğer benliklerinizle olan bu ayrışma, yüksek bilince ulaşmanın özgürleşme olarak tanımlanmasının ana sebebidir. Zevk ve acı, görev ve kişisel arzu, tatmin ve hayal kırıklığı arasında gidip gelmenize neden olan her şeyden özgürsünüzdür. Diğer benlikleriniz zıtlıkların veya ikiliklerin dünyasında doğmuştur. Ve bu benliklerde yaşadığınız sürece iki uç arasında salınmak hayatın en doğal hali olur.
Gerçek benlik sizi başka tür bir hayata taşır. Meditasyon pratiğiniz derinleştikçe diğer benliklerinizin üstünüzdeki etkisi zayıflar. Zihnin kaynağı saf bilinçte bulunur ve saf bilince ulaştığınızda kendinizi otomatik olarak gerçek benliğinizle özdeşleştirirsiniz. Bu deneyimin dereceleri vardır. Gerçek benliğin kısa kısa deneyimlerini daha derin, daha sık ve daha kalıcı hale getirmeyi deneyebilirsiniz. Bu, neredeyse herkesin yaşadığı bir evrim sürecidir. Saf bilincinizde yaşamak zaman alır.
Gerçek Benliğinizi Bulduğunuzu Nasıl Anlarsınız?
Gerçek benliğinizi bulma yolundaki her adım ödüllendiricidir. Çünkü gerçek benliğin barizce görünür olmasa da sizi ona doğru çeken bir cazibesi kesinlikle vardır. Burada cazibeden kastım aşağıdaki deneyimlerin normalleşmeye başlamasıdır:
- Zihinsel ve fiziksel hafiflik hissi.
- Kendinizi daha dengeli hissetmek.
- Güvende hissetmek.
- Hayatınızın bir anlamı olduğunu kavramak.
- Günlük aktivitelerde mutluluk hissetmek.
- Korku, öfke, suçluluk veya utanç gibi olumsuz duyguların azalması.
- “Evraka!” anlarında bir artış.
- Ölüm korkusunun son bulması.
- Sevgi, şefkat ve empati duyguları.
- Sadece kendiniz için yaşamaktan ziyade başkalarına faydalı olma arzusu.
Bu deneyimlerin hiçbiri mucizevi değildir; anılar ve koşullanmalar onları gölgelemiş olsa bile herkes zaman zaman bunları yaşamıştır. Gölgelemeden kurtulmak uyanma sürecinin bir parçasıdır. Gerçek benliğin nihai değeri gerçekte olduğunuz kişiye ulaşmanızda yatar. Eninde sonunda keşfedeceğiniz üzere diğer tüm benlikleriniz zihninizin üretimleridir. Zihin ürünü bir benlik ne kadar yararlı olursa olsun bir yanılsamayı da beraberinde getirdiği gerçeğinden kaçamazsınız. Bu, kimliğinizin zihninizin bir ürünü olduğu yanılsamasıdır. Gerçeklikse aslında gerçek benliğin yaşadığı yer olarak tanımlanabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı hiçbir hedef gerçek benliğinizi bulmaktan daha değerli değildir.
Yazar: Deepak Copra Çeviri: Selçuk Can Düzenleme: Birlikbilinci
TELİF HAKKI©2020 BİRLİKBİLİNCİ. TÜM HAKLARI SAKLIDIR. BU YAZIYI TÜMÜ OLMAK ŞARTIYLA, DEĞİŞTİRİLMEDEN, BEDAVA OLARAK, VE BU TELİF HAKKI UYARISI VE İNTERNET BAĞLANTISI (WWW.BİRLİKBİLİNCİ.COM/) İLE BİRLİKTE KOPYALAMAYA VE DAĞITMAYA İZİN VERİLMİŞTİR.