Meditasyonu Sabote Eden Etmenler
Konfor
Meditasyonu sabote eden etmenler arasında belki de en sık yaşanan ve huzursuzluğu arttıran en basit nedenlerinden biri, rahatsız bir pozisyonda oturmanızdır. Eğer bacaklarınıza ağrı girmeden bağdaş pozisyonunda rahat bir şekilde oturabiliyorsanız, devam edin. Bu, benimsenen yogilerin fotoğraflarında gördüğünüz klasik meditasyon duruşudur. Ancak bu duruş bazılarınız için acı verici veya rahatsız edici olabilir.
En iyi sonuç için, sırtınızın dik ancak tüm bedenin rahat olduğundan emin olmaktır. Klasik meditasyon duruşunda oturamıyorsanız sandalyede veya bir koltukta da oturabilirsiniz. Bu herhangi bir şekilde çalışmanın kalitesini değiştirmez. Bir yastıkla sırtınızı destekleyebilir ve üşümemek için bir şal veya battaniye kullanabilirsiniz. Başlamadan önce, vücudunuzun nasıl hissettiğini kontrol etmek ve rahatlamasına izin vermek için burnunuzdan birkaç derin diyafram nefesleri alıp vererek birkaç dakikanızı ayırabilirsiniz. Bunu yaptıktan sonra, meditasyon sırasında yine rahatsızlık hissederseniz, pozisyonunuzu değiştirin.
Dış etkenler
Meditasyon yaparken harici gürültüler dikkatinizi dağıtıp sizi engelleyebilir. Meditasyon yapabilmeniz için ihtiyacınız olan tek şey, etrafta olup bitenler ne olursa olsun yapabileceğiniz düşüncesini benimsemektir. Zil sesi, araba sesi, çocukların bağrışmaları gibi dış sesleri meditasyon çalışmanızın bir parçası olarak gördüğünüzde, dikkat dağılması azalacaktır. Meditasyon için kendinize rahatsız edilmeyeceğiniz bir yer bulun. Evcil hayvanınız veya küçük çocuklarınız varsa, onlara başka bir odada oyalanacakları bir şey verin. Olabildiğince telefon televizyon gibi elektronik eşyalarından uzaklaşın.
Uyuklama
Meditasyon sırasında uykuya dalmak, herkesin başına gelebilir. Bu sadece biraz yorgun olduğunuzun ve vücudunuzun bu yorgunluğunu uyku yoluyla atıyor olması anlamına gelir. Ancak, her meditasyonda uykuya geçiyorsanız, bu sinir bozucu olabilir. Eğer bununla sık sık karşılaşıyorsanız, o zaman yaşam tarzınıza bakıp kendinize neden sorusunu sormanız gerekir. Çok mu yorgunsunuz, geceleri yeterince uyuyor musunuz, çok fazla baskı altında mısınız, yanlış mı besleniyorsunuz veya düzenli egzersiz veya yürüyüşler yapmıyor musunuz?
Beklentiler
Beklentiler genel olarak hayatınızdaki en büyük mutsuzluk nedenlerinden biridir ve meditasyonlarınız sırasında hayal kırıklığı yaratabilir. Meditasyondaki deneyimleriniz her ne ise, sizin için en doğru olandır. Herhangi bir özel deneyim için uğraşmayın; masumca ne gelirse kabul edin. Meditasyon, size gösterişli bir deneyim vermez, hayatınızı zenginleştirir. Daha önce sahip olduğunuz deneyimi mutlaka tekrar yaşamayı beklemeyin ve başka birinin deneyimiyle kıyaslama yapmayın.
Ne yediğiniz, ne kadar dinlendiğiniz, hayatınızda duygusal olarak neler yaşandığınız, farkındalık seviyeniz ve hatta günün hangi saatinde olduğunuz gibi çeşitli faktörler deneyimlerinizi etkiler. Meditasyon yapmak için her oturduğunuzda ne bekleyeceğinizi bilmeden, her zaman aynı masumiyetle başlayın. Unutmayın, beklentisizlik deneyimi yaşatır.
Açlık veya aşırı beslenme
Meditasyon yaptığınızda, zihniniz sakinleşir. Bu da vücudun sakinleşmesine neden olur. Uygulama öncesi büyük bir porsiyon yemek yemişseniz, vücudunuz aktif olarak yemeği sindirme işlemini başlatacaktır. Bu sürede meditasyon yapmaya çalışırsanız, dinlenmek isteyen zihniniz ile aktif olan bedeniniz arasında bir çatışma yaşanabilir.
Bu nedenle, yemek yemeden önce meditasyon yapın. Bununla birlikte, meditasyona aç bir mideyle başlarsanız bu da rahatsızlık verebilir. Bu durumda, açlıktan kurtulmak için hafif bir şeyler yiyin ama çok fazla sindirim aktivitesini yaratacak kadar fazla şeyler de yemeyin.
Stres salımı
Stres salımı meditasyonun en önemli faydalarından biridir, ancak meditasyon sırasında hayal kırıklığı ve huzursuzluğun da önde gelen nedenidir. Stres fizikseldir, vücudunuzun çeşitli bölgelerindeki gerginlik ve gerginlik ile kaslarınızdaki stres düğümlerini hissedersiniz.
Meditasyon sırasında düşünmek, stresin serbest bırakıldığının göstergesidir; Bu iyi bir şeydir ve hayal kırıklığı nedeni olmamalıdır. Dikkatinizin düşüncelere sürüklendiğini fark etmek, stresin bu serbest bırakılmasının tamamlandığının göstergesidir, bu yüzden mantra, nefes veya meditasyonunuzun diğer araçlarına dönme zamanı gelmiştir.
Bazen stresin salıverilmesi vücut ısısında, bazı karıncalanmalarda veya vücudun hafif hareketlerinde bir değişiklik gibi fiziksel bir duyuma neden olabilir. Tüm bu duygular doğaldır ve meditasyonu bırakmak için bir mazeret değildir.
Fiziksel strese ek olarak meditasyon, duygusal stresi serbest bırakmanıza da yardımcı olur. Genellikle bu, siz farkında olmadan gerçekleşir, ancak arada sırada bir duyguyu hissedersiniz. Bunu fark ettiğinizde, meditasyonunuza geri dönmelisiniz.
Ego
Son olarak, eski arkadaşınız, yani egonuzun meditasyon sırasında hayal kırıklığına neden olan rolüne bakalım. Ego, hayatınızın dengeli ve önemli bir katmanı için gereklidir. Bununla birlikte, ego sınırlar koyarak her şeyi kontrol etmeyi sever. Meditasyonun amacı, egoyu tehdit edebilecek, tüm olasılıkların sınırsız alanına adım atmaktır.
Egonuz sizi çok iyi tanır. Tüm alışkanlıklarınızı ve zayıflıklarınızı bilir ve onları meditasyon yapmama amacıyla sizi kandırmak için kullanır. Meditasyon yaptığınızda egoya dikkat etmelisiniz, çok cazip gelebilir. Şüpheler ortaya çıktığında, kendinize şu soruyu sorun: “Yüksek Benliğim mi beni yönlendiriyor yoksa egom mu?”
Bu dikkat dağıtıcıları tanıdığınıza göre, artık meditasyonunuzu iyileştirme gücüne de sahipsiniz demektir. Ve unutmayın ki, gösterişli bir deneyim için meditasyon yapmıyoruz. Hayatımızı meditasyon yoluyla zenginleştirmek için meditasyon yapıyoruz.
Yazar: R.Gabriel – Çeviri: Birlik Bilinci
TELİF HAKKI©2018 BİRLİKBİLİNCİ. TÜM HAKLARI SAKLIDIR. BU YAZIYI TÜMÜ OLMAK ŞARTIYLA, DEĞİŞTİRİLMEDEN, BEDAVA OLARAK, VE BU TELİF HAKKI UYARISI VE İNTERNET BAĞLANTISI (WWW.BİRLİKBİLİNCİ.COM/) İLE BİRLİKTE KOPYALAMAYA VE DAĞITMAYA İZİN VERİLMİŞTİR.